Från ägg till äggprodukter

Hela kedjan under ett och samma tak

På Källbergs i Töreboda hanteras hela förädlingskedjan, från färska ägg till färdig slutprodukt. Vi knäcker, separerar, spraytorkar, pastöriserar och tillverkar torrblandningar på anläggningen i Västra Götalands län. Det gör oss unika. Inga onödiga transporter, inga dyra mellanhänder, alltid spårbara råvaror. Under ett och samma tak. Sedan 1945. 

Tryggt och smidigt

När hela produktionen samlas på samma ställe hålls kostnaden nere, påverkan på miljön minskas och alla kontaktpersoner finns på samma ställe. Tryggt och smidigt för våra kunder. 

Vi har kapacitet att hantera hisnande 100 000 ägg i timmen eller 1,5 miljoner ägg om dagen. Vi tar in ägg, och hela processen från det att äggen knäcks tills de lämnar oss, sker i en skyddad miljö. Äggskalen som blir över från produktionen går till jordförbättring inom jordbruket.

Knäckning och separering

Vi använder cutting edge-teknik, en vedertagen teknik i branschen, för knäckning och separering av äggets olika delar. Under senare år har vi till stora delar bytt ut vår maskinpark, vilket gett oss högre och stabilare kvalitet, större styrningsmöjligheter, ökad kapacitet och – inte minst – bättre arbetsmiljö för våra anställda.

Experter på spraytorkning

På Källbergs är vi experter på spraytorkning. Genom åren har vi utvecklat både teknik och metoder för att torka ett stort antal livsmedelsprodukter, förutom ägg torkar vi även till exempel fett- och fruktpulver. Genom agglomerering kan vi påverka pulverstrukturen och efter kundens önskemål producera pulver med olika fririnnings- och upplösningsegenskaper.

Pastörisering och spraytorkning

När ägget pastöriseras och hanteras på ett hygieniskt sätt säkerställer vi slutprodukternas mikrobiella kvalitet. Pastöriseringen kan ske före eller efter torkningen, beroende på om det är äggula, äggvita eller helägg.

För äggvitepulver använder vi en värmebehandlingsmetod som vi i stort sett är ensamma om i världen. Denna metod är högeffektiv och ger oss en högkvalitativ och homogen slutprodukt, det vill säga – samma goda resultat, varje gång. För helägg och äggula använder vi traditionell pastörisering.

Torrblandningar för bageri- och majonnäsindustri

I vår nyaste produktionsdel, som är belägen i södra delen av anläggningen, har vi tre produktionslinjer för blandning av torra ingredienser. Våra nya blandningslinjer är toppmoderna och har den allra senaste tekniken.

Här blandas många olika recept, ofta är de unika för just den kund vi producerar för, i säckar från 5 kg upp till 20 kg. Produktionslinjerna är mycket flexibla och ingredienser kan blandas och levereras i allt från storsäckar ner till småsäckar. Vissa recept kan ha upp till 15 olika ingredienser som vi blandar till en homogen mix. Hela produktionen kontrolleras av kunniga operatörer som följer upp löpande och tar ut prover för analys för varje batch som produceras. Linjerna har metalldetektor.