Âggets egenskaper

Ägg är multifunktionellt

Merparten av äggets egenskaper vidareutvecklar och optimerar Källbergs ytterligare i sin tillverkningsprocess. Källbergs erbjuder unika lösningar för kunder med särskilda krav på äggprodukternas egenskaper, näringsmässiga innehåll och utseende.

Ägg i varje måltid

Äggulan gör det möjligt att finfördela oljedroppar när man tillverkar en majonnäs eller sås. Äggvitan och helägget kan vispas till skum när man gör till exempel maränger eller en tårtbotten.

Ägget bildar gel och håller samman bland annat omeletter och pajer. Utöver detta bidrar ägget med sin färg och goda smak i en mängd maträtter. 

Fodersammansättning optimerar näringsinnehållet

Äggulans färg beror på dess innehåll av så kallade karotenoider. Karotenoider har även antioxidativa egenskaper. Hönan kan inte själv producera dessa utan hon får dem från fodret. Äggulan kan vara allt från blekt gul till rödgul beroende på fodrets sammansättning. 

Beroende på hur hönans foder har komponerats är det även möjligt att skapa äggprodukter med optimerade näringsmässiga egenskaper. Vi fokuserar då på näringsämnen som det finns brist på för många människor i den moderna kosten såsom; omega-3 fettsyror, antioxidanter, vitamin D, folat, selen, etc.

Vi optimerar äggets egenskaper

På Källbergs kan vi påverka äggprodukters funktionella egenskaper genom hur processen utförs, exempelvis genom värmebehandling. Det är också möjligt att komponera produkter med olika förhållande mellan gula och vita eller som har processats tillsammans med andra ingredienser. 

På detta sätt kan vi förstärka eller förändra äggets emulgerande förmåga (finfördelningen av olja i vatten), skumbildningsegenskaper (skapandet och stabiliseringen av luftblåsor i vätska), gelbildningsförmågan (skapandet av en sammanhållande struktur i ett livsmedel) och färg och smak. 

Barn och äggallergi

Rekommendationerna för när man kan börja ge barn ägg har ändrats generellt i västvärlden, detta gäller för exempelvis USA och Sverige. Numera förordas att barn redan från låg ålder bör vänjas vid att äta ägg. Tidigare trodde man sig veta att utvecklandet av allergi kunde förebyggas om man väntade med att introducera potentiellt allergena livsmedel tills barnet var äldre än ett år. Nyare forskning har visat att så inte är fallet.

I de råd som ges i Sverige framhävs numera ägg som viktig mat även för små barn från 6 månaders ålder. I USA rekommenderas att ägg kan ges redan från fyra månaders ålder. Även en rad andra länder och expertorganisationer har på liknande sätt ändrat sina anvisningar.