Nutritions-


ingredienser

Ägg – råvara med stort användningsområde  

I flera decennier har vi haft förmånen att få arbeta med läkemedelsindustrin. Det är tack vare hög kvalitet och spårbarnet på våra råvaror, noggrann kontroll av våra leverantörer och ett ständigt pågående arbete för att alltid kunna leverera en riktigt bra produkt som vi fått det förtroendet. Något vi är både stolta och glada över.

Ett näringsrikt livsmedel 

Ägget är en rik källa för högkvalitativt klimatsmart protein. Det har ett innehåll av fleromättat, enkelomättat och mättat fett som nästan perfekt matchar allmänna rekommendationer och är dessutom fulladdat med vitaminer och mineraler. Det blir än mer intressant som näringsgivare då man inser att det innehåller mycket av näringsämnen som många behöver mer av som vitamin D, vitamin B12, selen och folat.

Ägg för läkemedelsindustrin

Ägg har ett betydande användningsområde inom läkemedelsindustrin. Äggula är en emulsion av olja och fett i vatten som har utvecklats av naturen. En avgörande komponent för att stabilisera denna blandning är äggulans fosfolipider. Den excellenta emulgerande förmågan hos äggfosfolipider utnyttjas framförallt i intravenösa fettemulsioner, men även i en rad andra läkemedelsapplikationer. Intravenösa fettemulsioner ges till patienter som inte kan äta själva.

Ägg som en del av vården av sjuka och äldre

Genom sitt höga innehåll av protein, energi- och näringsämnen och acceptans som livsmedel av i stort sett alla befolkningsgrupper oavsett etnicitet gör ägget till en intressant ingrediens inom sjukvård och äldreomsorg. Därtill äggets goda möjligheter att anpassas till en kost som är lätt att tugga och svälja gör ägget inte bara intressen utan utmärkt som livsmedelsråvara inom detta produktsegment.

Ägg inom sportnutrition

Alla ägg är rika på protein och äggvitan är dessutom i stort sett fri från fett. Proteinets sammansättning matchar nästan perfekt människans behov och upptaget i kroppen är  högt. Vetenskapliga studier visar att underhåll och tillväxt av muskelmassa effektivt stöds av proteiner från ägg. Källbergs levererar äggprodukter till producenter av bars, pulver och drycker som konsumeras av fysiskt aktiva personer i allmänhet, de som tränar på gym, professionella idrottsutövare etc.

Ägg inom hälsokost

Ägg har ett naturligt lågt innehåll av kolhydrater, äggvitan nästan enbart protein samt äggulan fett och protein. Dessutom anses protein ge den högsta mättnadskänslan av alla makronäringsämnen. Sammantaget gör detta att äggprodukter passar bra i olika dieter, t ex GI och LCHF-diet. Det är också möjligt att än mer förbättra äggets fettsyrasammansättning med specialfoder och skapa produkter med högt innehåll av fleromättade omega-3 fettsyror vilket är intressant i andra hälsokostprodukter.

Kolesterol

Många tänker på sina kolesterolvärden och tror att man inte bör äta för mycket ägg. Det finns dock ingen vetenskapligt grund för att konsumtion av ägg skulle medföra en förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdomar hos friska personer. Kolesterol intas till viss del via maten, men den största mängden kolesterol syntetiseras i kroppen. I kroppen finns också en reglermekanism som gör att kroppens egen produktion minskar när man äter mat som innehåller kolesterol. Så länge du äter en varierad kost kan du lugnt äta rikligt med ägg och äggprodukter.

Vi använder cookies för att sajten ska fungera så bra som möjligt. Cookies ger oss också information om hur du använder sajten, så att vi hela tiden kan förbättra upplevelsen för dig. Du kan läsa mer om cookies och hur vi använder dem här. Klicka på knappen för att acceptera cookies.